Kävin paratiisissa.
Vain toinen keliaakikko voi ymmärtää, miltä tuntuu kävellä kahvilaan, jossa on myytävänä melkein vielä paistolämpimiä gluteenittomia karjalanpiirakoita, jotka maksavat euron kappale.
Tämän kunniaksi pidän hetken hiljaisuuden.
Te, jotka käytte vehnällä, ette voi tätä varmaankaan koskaan ymmärtää. Keliaakikko on oppinut olemaan vähästä kiitollinen, mutta vehnällä käyvät eivät tiedä tätä, koska he yleensä huomauttavat isoon ääneen: "Taas tuo sai parempaa kuin muut".
Harvoin saa.
Jatkan Huvilan kahvilasta, joka siis on avattu kuukausi sitten Mannerheimintielle Musiikkitalon ja Finlandia-talon väliin (Mansku 13 b). Paikassa on ollut kahvila ennenkin, Hakasalmen huvilan kahvilana tunnettu. Huvilan kahvila eroaa muista helsinkiläisistä kahviloista siinä, että se on täysin gluteeniton kahvila. Siellä ei ole vehnää nähtykään.
Taas tekisi mieli pitää pieni kunnioituksesta kumpuava hetken hiljaisuus.
Ja tuotteita myynnissä on paljon: suolaista ja makeaa, piirakkaa, leivosta, pikkuleipää, kotiinkin vietäväksi. Paikan myyjärouva, keliaakikko, leipoo kaiken.
Kävin kahvilassa lauantaina ensimmäisen kerran. Sen, mitä jaksoin yhdellä käynnillä syödä, maistui tosi hyvältä!
"Tilattiin porkkanakakkua, runebergin torttua, pinaatti-parsapiirakkaa ja lihapiirakkaa. (oho, aika paljon) Oli niin hyvää, että piti ostaa vielä kotiin foccaciaa, karjanlanpiirakoita, sämpylöitä, pullaa ja sitä aivan ihanaa porkkanakakkua!", hehkutti yksi asiakas Glu.fi-sivustolla.
Huvilan kahvila ei ole itseään juuri mainostanut. Syy voi kuulostaa kummalliselta: ettei karkottaisi tavallisia asiakkaita. Tällaista tämä keliaakikkojen elämä tuppaa olemaan - aina vähän varpaillaan.
Huvilan kahvila on avoinna ti-pe klo 7-17, la-su 10-15.
Ensi viikolla, laskiaistiistaina, luvassa on kuulemma laskiaispullia...
Kauan eläköön!
PS: Linkkivinkki. Keliaakikon avuksi maailman ravintoloihin keliakiasta kertova kielikäännös 51 kielellä: http://www.celiactravel.com/cards/
Hieno homma, että kahvila taas toimii, ja oivallista, että ovat keksineet tällaisen konseptin. En ole keliaakikko, mutta omassa toiminnassani yritän aina tarjoiluissa muistaa huomioida ne, jotka liian usein jäävät paitsi (lue: esim. keliaakikot).
VastaaPoistaHieno periaate! Eija
Poistaonpa aivan ihmeellistä!!! ihanaa ei tarvitse tuntea itseänsä ulkopuoliseksi, voi mennä kahvilaan ja tilata mitä mitä itse haluaa. yleensä sanotaan ei ole mitään glut.mutta on jäätelöä tai pakkasesta löytyy joku kuiva karjalanpiirakka,istu sit siinä iloisena ja katsele kun kaverit herkuttelee ei ole kovin mielekästä ja omia eväitä ei saa syödä.Tuntuu tosi mukavalta nyt on paikka johon voi mennä rentoutumaan ja nauttia Talon herkuista.
VastaaPoistaMe "vehnällä käyvät" emme todellakaan kaikki ole tuollaisia kateellisia valittajia, kuten annat ymmärtää. Jos joku saa vakuumipakatun erikoisevään jossa parasta ennen päiväys on seuraavalla vuosikymmenellä, ei tulisi mieleenkään valittaa, että toi sai parempaa. Ihmiset eivät yleisesti tiedä keliakiasta, eikä keliaakikon tulisi olettaa, että kaikki ovat varautuneet siihen. Tietämyksen kasvaessa, tarjonta paranee.
VastaaPoistaOlet oikeassa; ette ihan kaikki :)
Poista