Tekee mieli jotakin hyvää!
Päätän kokeilla jotakin sellaista uutta, josta en edes tiedä,
onko se hyvää. Olen silloin tällöin zuumaillut ihan vain tavallisen ruokakaupan
hedelmätiskiä ja huomannut, että sieltä löytyy monta hedelmää, jota en tunne
enkä ole koskaan maistanut.Siispä S-markettiin valitsemaan ”etelän hetelmiä” ;)
Valitsin nämä!
Tunnistatko? Oletko maistanut?
Tältä ne näyttävät avattuina:
Sattumalta jokainen oli lusikoitavaa siemenruokaa. Aloitetaan
pienimmästä. (Kävin kurkkaamassa tietoja kotimaisten kasvisten nettisivuilta.)
Passionhedelmä (lähtöisin Brasiliasta)
Tämä oli sittenkin tuttu; tullut vastaan aamiaismehujen osana. Maku on lempeä, näistä kolmesta hedelmästä
makein. Parhaimmillaan hedelmä on kuulemma silloin kun sen ulkokuori on ryppyinen.
Passionhedelmän voi syödä lusikalla suoraan kuoresta, mutta aika nopeasti se on
syöty. Siis tosi pieni.
Kiwano (lähtöisin Afrikasta)
Piikkinen kuin merimiina. Kiwano on kurkun ja melonin
sukulainen ja itse asiassa maistuu vähän molemmilta, mutta kurkulta enemmän.
”Siemenlima” on vihreää, siemenet keltaiset. Maku on mieto, ei makea. Tämän kisan
häviäjä: not my cup of tea.
Pitahaya (viljellään etupäässä Kolumbiassa).
Tämä on eräänlainen kaktushedelmä. Pitahaya on yllätys visuaalisesti,
sillä en olisi uskonut, että punaisen kuoren alta löytyy kiinteä valkoinen
hedelmäliha, jossa on valtavasti mustia pieniä siemeniä. Kaunis kuin fan! Hyytelömäistä
Pitahayaa oli helppo lusikoida.
Syötävää oli hedelmässä kolmikosta eniten,
mutta sai ollakin, koska kilohinta oli sentään 13 euroa. Maultaan se ei ollut hyvä eikä huono, oikeastaan
aika mauton. Hauska tuttavuus silti.
Siemenistä tuli mieleen, että vasta viime kesänä tulin
maistaneeksi granaattiomenaa, ja se vasta siemenpeto oli. Siemeniä oli hauska
rouskutella, kirjaimellisesti.
Jos pitäisi valita vain yksi hedelmä, jota saisi syödä koko
loppuelämänsä? Mikä se olisi?
Minä valitsisin kuitenkin omenan, mutta en mitä tahansa omppua vaan
ranskalaisen Granny Smithin. Pirtsakka mummo!
Minkä sinä ottaisit?
PS. Linkkivinkki. Täältä voi hakea näkökulmaa Guggenheim-pakkokeskusteluun. Kumpi ompi komeampi: Abu Dhabi vai Bilbao? http://www.guggenheim.org/
Tästä kolmikosta on pitahaya tutuin. Sitä viljellään myos täällä Thaimaassa. Kutsuvat sitä nimellä khääumankon. Kilohinta torilla noin 1,20 - 1,50 euroa. Mukavaa talvea.
VastaaPoistaHalpaa on ja todennäköisesti parempaa. Nauttikaa!
Poista