Powered By Blogger

12. joulukuuta 2011

Tomua & sokeria

Oletteko tehneet koskaan marenkeja? En minäkään, mutta nyt tehdään!

Nappaan ohjeen Keliakia-lehdestä, jossa kansanedustaja Outi Mäkelä (kok) esittelee yhtä lempiresepteistään: suklaisia marenkeja.Viereisellä sivulla hän, keliaakikko, toivoo, että jälkeenjäänyt ruokavaliokorvauksen taso saataisiin nostettua tällä vaalikaudella.
Minä, myös keliaakikko, toivon tekoja: go for it, Outi ja kumppanit!

Mutta hommiin:
Tarvitaan neljä valkuaista, 3 dl tomusokeria ja pieni ripaus suolaa. Mausteeksi ehdotetaan marianne-rouhetta sekä koristeluun tummaa suklaata ja paahdettua pähkinärouhetta.

Valkuaisia ja suolahippusta vatkataan kunnes seos pysyy astiassa, vaikka sen kääntäisi nurin. Tomusokeri lisätään vähitellen koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kiinteää ja kiiltävää.

Teen kaiken kuten on käsketty, katsokaa vaikka:

Todella kiiltää! Sitten lisätään karkkirouhe. Laitan mariannet teholeikkuriin, joka onkin muuten melkein kuulosuojainten paikka. Vaahto käsketään pursottaa kakuiksi leivinpaperille, ja kakut kuivata uunissa 75-100 asteessa kolme-neljä tuntia. Hillittömän pitkä aika!

Lopuksi marengit kastetaan suklaaseen ja pähkinärouheeseen. Taidan tyytyä pelkkään suklaaseen.
Näin tämän siis piti mennä.

Nyt jos tekisin toisen kerran perään, tekisin pari asiaa toisin.

En sitten pursottanut marenkivaahtoa vaan annostelin suurpiirteisesti isolla lusikalla. Tein marengeista turhan isoja, ja siksi ne myös vähän levisivät. Pellille mahtui vain yhdeksän.
Nyt keksin, että paperiset leivosvuoatkin voisivat toimia, mutta liisteröisikö sokeri paperin liian tiukasti marenkiin?

Joka tapauksessa maku on loistava, ainutlaatuisen marenkinen! Ei näistä nyt niin rumiakaan tullut.  Turha toivo, että säästyisivät jouluun...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti