Tällä kertaa pohdimme tällaista olotilaa, ensimmäistä kertaa.
Sitä kutsutaan myös rullaluisteluksi.
Opettajakseni sain ystävättäreni Soilen, joka on luistellut pitkään. Hän myös opettaa lajia, jopa hieman kilpailee (hurjaa!). Soile lainasi luistimet ja tarvittavat suojat, minä toin paikalle itseni, pyöräilykypäräni ja vastaanottavaisen mielen.
Rullaluistelu on laji, jota olen ajatellut joskus kokeilevani. Tähän asti se jäänyt, kun kaikkea ei ehdi. Lapsena luistelin paljon, joten vanhoja pohjia on. Eiköhän tästä selvitä.
Panemme treenit pystyyn Pirkkolan rullaluisteluradalla.
Ensimmäiseksi opettaja varmistaa, että tapaturmavakuutus on kunnossa.
Aloitamme luistinten jalkaan laittamista, seisomaan nousemisesta ja eteenpäin kaatumisen harjoittelusta. Vähitelleen lähdetään liukumaan, jonka jälkeen pitää myös jarruttaa. Kohta yritämmekin (tai siis minä) jo päästä luistimilla ylipäänsä eteenpäin.
Ongelmia toki on, vaikka homma etenee. En jostain syystä saa jalkoja pysymään riittävän lähellä toisiaan tasapainon kärsimättä. Mutta pysyn pystyssä ja pääsen eteenpäin.
Soilella on kolme pointtia:
1. Luistellessa asfaltissa on aina yksi luistin kerrallaan.
2. Puristus/työntö sivulle tehdään kaikilla neljällä rullalla.
3. Takaa (työnnöstä) palautuva jalka palaa takaisin ihan läheltä toista jalkaa. Jalat melkein siis koskettavat toisiaan.
Näin teoriassa, melkein myös käytännössä. Eipä silti: kuulen olevani hyvä oppilas, joka kuuntelee ja korjaa virheensä. Ekstrapinnoja saan rotvallin tasapainoisesta ylityksestä.
Hieman itseluottamusta vaan lisää peliin, ja hyvä tulee.
Soilen tyylinäyte. Tähän on vielä matkaa. |
Nippanappa ehdin saada katukiitäjästä kuvan. |
Soile haluaa vielä puheenvuoron, tekniikasta. Hän kysäisee: Miksiköhän Teemu Ylänen, joka on Suomen paras rullaluistelija, hioo koko ajan tekniikkaansa? Onko hän muka niin huono? Soile on kysyvinään tätä siksi, koska tavalliset rullaluistelijat ovat ilmeisesti omasta mielestään niin hyviä, kun eivät treenaa tekniikkaa ollenkaan.
Ja vielä: Miksi moni rullaluistelija ei osaa itse asiassa luistella? Vastaus: Kukaan ei ole koskaan kertonut heille, miten luistellaan!
Mutta minä saan opetusta! Olen omasta mielestäni kehityskelpoinen ja lahjakas oppilas. Niin loistava, että ennen kun huomaankaan, otan jo kännykällä kuvia tähän blogiin - luistimet jalassa.
Kertaakaan en kaatunut, mikä ei ole oikeasti hyvä juttu. Kun rullaluistellessa joka tapauksessa jossain vaiheessa kaatuu, olisi hyvä tietysti osata kaatua loukkaamatta itseään.
Jos aloittaisin rullaluistelun nyt oikeasti, seuraava askel (liuku?) olisi ostaa omat luistimet ja suojat.
Mutta: Tulisiko harjoiteltua tarpeeksi? Tykkäänkö niin tarpeeksi, että tulisi harjoiteltua ja luisteltua? Pelkäisinkö liikaa kaatumista? Onko kivaa? Kannattaisiko säästää itseään todennnäköisiltä kolhuilta, asfaltti-ihottumalta, katkenneilta etuhampailta, murtumilta?
Soilen mielipide on tähän, että jos sattuu kellahtamaan, siitä yksinkertaisesti noustaan vaan ylös ja jatketaan rullaamista.
Näitä pohdin nyt.
PS. Linkkivinkki. Rullaluistelun ABC aukeaa alla tästä linkistä: http://www.luisteluliitto.fi/rullaluistelu/perustietoa_lajista/rullaluistelun_abc/